Cihan Kaya kaç yaşında ?

Ceren

New member
Yaşın Ne Önemi Var? Cihan Kaya’nın Hikayesi Üzerinden Bir Düşünce Yolculuğu

Geçenlerde eski bir arkadaşım bana, "Cihan Kaya kaç yaşında?" diye sormuştu. Kendi kendime "Neden bu kadar merak ettim?" diye düşündüm. Hangi yaştan bahsettiğimi, kim olduğunu sormadım bile. Ama bu soru bana, insanların yaşlarına dair düşündükleri ve başkalarının yaşını nasıl algıladıkları hakkında bir şeyler söylemek istedi. Hikayemi paylaşarak, bu soruya bir yanıt bulmak istiyorum.

Bir Gün, Bir Soru, Bir Arkadaş

Geceyi geçirdiğimiz o eski kafede, Ahmet birden soruyu sordu: "Cihan Kaya kaç yaşında?" O anda, kahvemden bir yudum aldım ve bir anlık sessizlik oldu. Cihan Kaya, tanıdığım ve her yönüyle hayatı dolu dolu yaşamayı seven biri olarak aklımda her zaman genç kalmıştı. Ancak sorunun cevabı aslında yaşla ilgili değildi. Zihnimde, Cihan Kaya'nın kim olduğu, neyi temsil ettiği, yaşının ona nasıl bir kimlik yüklediği vardı.

Ahmet çözüm arayan bir insan olarak, “Bilmiyorsan öğrenirsin, basit bir şey,” dedi. Bu kadar netti. Ahmet'in çözüm odaklı yaklaşımı her zaman böyleydi. O her zaman bir problem gördüğünde, onun çözümünü aramayı tercih ederdi. Ama ben, Cihan Kaya'nın yaşıyla ilgili daha fazlasını düşünmek istiyordum. Yaş sadece bir rakamdan mı ibaretti?

[color=] Erkeklerin Çözüm Odaklı ve Kadınların İlişkisel Yaklaşımları

Ahmet'in çözüm odaklı bakışı, erkeklerin çoğunda gördüğüm bir özelliktir. Çoğu zaman duygu veya karmaşıklıklar arka planda kalır, çünkü mantık ve aksiyon daha önemli görülür. Ahmet, Cihan Kaya'nın yaşını öğrenmek için dijital bir arama yapmayı çok kolay buldu. Onun için mesele bitmişti. "Cihan Kaya şu yaşta," diye söylemişti, sanki bir insanın yaşını bilmek, o insanın tüm hayatını anlamak kadar önemliymiş gibi. Bu yaklaşım bir yerde doğrudur: Yaş, bir insanın tecrübelerini, birikimlerini ve bazen değişim süreçlerini temsil eder. Ancak benim için mesele bu kadar basit değildi.

Bir kadın olarak, her şeyin yalnızca bir çözüm veya aksiyonla sınırlanmadığını biliyorum. İnsanların derinliklerine inmek, yaşlarının yalnızca bir rakam olmadığını görmek daha anlamlıydı. Ahmet’in çözüm arayışına karşı, Cihan Kaya’yı daha yakından gözlemlemek istedim. Onun yaşını öğrenmek sadece rakamsal bir bilgi değildi. Bu bilgi, Cihan’ın kim olduğuna, dünyaya nasıl baktığına dair bir anahtardı. Yaş, onun tecrübelerini, hayal kırıklıklarını, sevinçlerini ve belki de içsel değişimlerini yansıtırdı.

Cihan Kaya'nın yaşını öğrenmeye çalışırken, bir kadın bakış açısıyla, sadece sayılarla değil, onun hayatındaki duygusal yolculukla ilgili daha derin bir bağlantı kurmak istiyordum. Toplumun zamanla şekillendirdiği yaş kavramının, sadece biyolojik değil, kültürel, toplumsal ve duygusal bir yönü vardı. Cihan Kaya, belki de yaşını sadece fiziksel olarak değil, yaşamının her anında deneyimlediği derin duygusal olaylarla tanımlıyordu.

Yaş ve Toplumsal Algı: Neden Yaşla Tanımlanırız?

Cihan Kaya'nın yaşı ve onun içsel gelişimi, toplumsal algılara da bağlıydı. Genç olmanın ne anlama geldiği, yaşlı olmanın ne anlam taşıdığı, toplumda kadınların ve erkeklerin yaşlarına bakış şekilleri, yaşın o kadar da sade bir rakam olmadığını ortaya koyuyordu. Toplum, yıllarca insanları yaşlarına göre farklı kategorilere ayırmıştı. Erkekler daha erken yaşta olgunlaşmalı, kadınlar ise yaşlarının verdiği tecrübe ile daha bilge olmalıydılar.

Benim aklımda hep şu soru vardı: Bir insanın yaşı, onun hayatına dair sadece biyolojik bir işaret mi, yoksa yaşadıkları, hissettikleri, gördükleri ve öğrendikleriyle mi şekilleniyor? Bazen yaşın sadece sayısal bir değeri olduğunu düşünürken, bazen de yaşanan her yılın, her anın, ne kadar derin bir anlam taşıyabileceğini fark ediyorum.

Toplumun yaş hakkındaki bakış açısı, hem kadınların hem de erkeklerin hayatlarına dair büyük bir beklenti oluşturuyor. Yaşlanmak, toplumun yüklediği sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Ancak burada önemli olan nokta, her bireyin kendi yaşını, kendi kimliğini, kendi zamanını nasıl algıladığıydı. Cihan Kaya'nın yaşı bu yüzden çok belirleyici değil; önemli olan o yaştan neler aldığı, nasıl yaşadığıydı. Yaş, bir yansıma, bir izdi. Ama izler, her zaman dışarıdan bakıldığında görülemez.

[color=] Cihan Kaya’nın Yaşı ve Hayatı Üzerine Bir Düşünce

Sonuçta, Cihan Kaya'nın yaşı, bana sadece bir sayıdan çok daha fazlasını anlatıyordu. Ahmet’in bakış açısıyla, bir sorunun çözümü çok netti: Yaşını öğrenmekti. Ama ben, bu yaşın arkasındaki insanı görmek istiyordum. Cihan Kaya'nın yaşını öğrendim ama öğrendiğim şey, onun yaşının çok ötesindeydi. Cihan Kaya, yaşının sadece sayısal bir anlam taşımadığını biliyordu. O yaş, onun hayatını anlamak için yalnızca bir işaretti.

Sizce, yaş, bir insanı tanımak için gerçekten gerekli bir veri mi? Yaşadıklarımız, başkalarının yaşına ve bizlere bakış açısına göre nasıl şekillenir? Cihan Kaya'nın yaşını öğrendikten sonra, bu bilgiyi nasıl değerlendirdiniz?