Açıköğretim pasif öğrenci nasıl aktifleştirilir 2024 ?

Kadir

New member
Açıköğretim Pasif Öğrenci Nasıl Aktifleştirilir? 2024'te Hayatına Yeniden Başla!

Bir Yılın Kapanan Kapıları, Yeni Bir Başlangıç: Harun’un Hikâyesi

Hayat bazen bize yeni fırsatlar sunar, ama bunlar çoğu zaman, üzerinde düşündüğümüzde ve içsel gücümüzü topladığımızda fark ettiğimiz şeylerdir. Harun, 2023’ün sonlarına doğru, belki de birçoğumuzun yaşadığı o kayıp hissini derinden yaşarken, bir gün telefonunu eline aldı ve açıköğretim sisteminin sitesine göz attı. Adını görmek, “pasif öğrenci” olarak kaydedilmiş olduğunu fark etmek, kalbinde bir tür boşluk yaratmıştı. Bir yıl önce başladığı ama yoğun iş temposu ve sosyal hayattaki sıkıntılar yüzünden geride bıraktığı açıköğretim macerası, belki de onun için “bir başka zaman” diye düşündüğü bir yolculuktu.

Ama bir şey değişti. Belki de bir anda Harun’un aklına gelen o düşünce, aslında hiç de uzak olmayan bir gerçeği ortaya çıkardı: "Geç değil, belki de bu yıl her şeyin değişebileceği bir zaman dilimi olabilir." O kararı verdiği an, hayatının en doğru kararını vermiş gibi hissediyordu. Kendi içindeki engelleri aşacak ve eski hayalini bir kez daha gerçekleştirecekti.

Kadınların İlişkisel Duruşu, Erkeklerin Stratejik Kararları

Harun’un etrafındaki insanların tepkileri birbirinden farklıydı. Annesi, her zaman olduğu gibi ona duygusal bir destek sunarak, "Bir kez daha dene oğlum, bu iş senin için önemli. Her zaman yanındayım," dedi. Annesinin sözleri, onun içindeki duygusal boşluğu biraz olsun doldurmuştu. Kadınların empatik ve destekleyici yaklaşımının etkisi, Harun’un kararını almak için cesaret bulmasına yardımcı olmuştu.

Ama Harun’un en yakın arkadaşı Mert, çok daha farklı bir yaklaşım sergiliyordu. “Harun, bunun mantıklı bir adım olduğunu biliyorum, ama önce stratejik bir plan yapman gerekiyor. Dersler, sınavlar, çalışma düzeni… Bu bir maraton olacak, dikkat et.” Mert’in yaklaşımı, her zaman olduğu gibi, çözüm odaklıydı. Erkeklerin stratejik ve analitik düşünme biçimi, Harun’un kafasındaki tüm soruları netleştirmesine ve harekete geçmesine yardımcı olmuştu.

Pasif Öğrenci Ne Demek ve Nasıl Aktif Hale Getirilir?

Açıköğretim sisteminde “pasif öğrenci” olmak, aslında bir zamanlar başladığınız ama herhangi bir şekilde devam etmeyen, sisteme giriş yapmayan veya derslerinizi takip etmeyen öğrencileri ifade eder. Pasif öğrenci olmak, çoğu zaman kişisel sebeplerle derslere katılımın azalmış olmasından kaynaklanır. Ancak bu durum, eğitim hayatınızın sonu değildir. Gerçekten yeniden aktif olmanız mümkündür ve bu da harika bir haber.

Açıköğretim sisteminde pasif öğrenciyi aktifleştirmek, genellikle basit birkaç adımla yapılabilir. Öncelikle, pasif durumda olan öğrencinin, mevcut okuluyla iletişime geçmesi ve kaydının yenilenmesi gerekmektedir. Bu işlem çoğu zaman internet üzerinden yapılabilir, fakat üniversitenin ilgili bölümüne danışmak ve oradaki prosedürleri öğrenmek önemlidir.

Harun’un İlk Adımı: Sistemle İletişime Geçmek

Harun, annesinin ve Mert’in tavsiyelerini birleştirerek, önce açıköğretim sisteminin websitesine gitti ve öğrenci paneline giriş yaptı. “Pasif öğrenci” olarak göründüğünü fark ettiğinde, birkaç tüyodan sonra soluğu üniversitenin öğrenci işlerinde aldı. Telefonla veya online olarak üniversiteye başvuruda bulunarak, pasif kaydının aktif hale getirilmesini talep etti. Herhangi bir borcu olup olmadığını kontrol ettikten sonra, kayıt yenileme işlemiyle ilgili açıklamaları dinledi.

Gerçekten de, birkaç gün içinde pasif statüsündeki kaydı, aktif hale getirildi. Harun, sistemi tekrar kullanmaya başlayarak dersleri ve sınavları takip etmeye yeniden karar verdi.

Kadınların İlişkisel Yaklaşımı: Destekleyici Bir Duruş

Harun’un annesi, oğlunun kaydını aktifleştirdiği haberini aldıktan sonra hemen onunla ilgilenmeye başladı. “Harun, bu gerçekten çok büyük bir adım. Biz kadınlar her zaman diyoruz, insan bir karar verdiyse, sonuna kadar gitmeli. Sen bu yolda ilerlersen, hepimizin yanında olacağını unutma. Sana her konuda yardım ederim.” Annesi, içindeki duygusal gücü ve empatiyi Harun’a tam anlamıyla aktarmıştı. Kendisini yalnız hissetmeyen Harun, annesinin desteğiyle bir adım daha atabilirdi.

Erkeklerin Stratejik Görüşü: "İşin Stratejisini Kur"

Mert ise “Harun, bundan sonrası için bir plan yapmalısın. Ders çalışma düzenini netleştir, planlı git. Gerektiğinde konu anlatımları al, tekrar yap. Bu işi çözmek istiyorsan bir strateji belirlemen gerekiyor, adım adım ilerle.” şeklinde seslendi. Harun, Mert’in sözlerini dikkate alarak, her hafta belirli bir zaman diliminde derslere çalışmaya başladı ve tüm sınavları takip etti.

Sonuç: Hayatın Yeni Başlangıcı

Harun, pasif öğrenci durumundan aktif öğrenci durumuna geçiş yaptı. Onun için bu sadece bir akademik yeniden başlangıç değil, aynı zamanda kendi içinde yeniden diriliş anlamına geliyordu. Zorluklarla başa çıkabilmek, hem kadının hem de erkeğin farklı bakış açılarını birleştirmekle mümkün oluyordu. Harun'un bu hikayesi, belki de birçok kişinin hayallerini ertelediği, ama sonradan yeniden başladığı bir dönemin hikayesiydi. “Geç kaldım mı?” diye sormak yerine, “Hayatımı değiştirmek için şimdi de geç değil” diyerek yola çıkmak, belki de en doğru başlangıçtır.

Siz de Aktif Hale Geçmek İster Misiniz?

Hikâyeyi okuduktan sonra belki siz de kendi geçmişteki fırsatlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Belki açıköğretim kaydınız pasif durumda ve geri dönmeye karar verdiniz. Bu yazıya yorum yaparak, düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Hep birlikte, bu yolculukta birbirimize destek olabiliriz.

Yorumlarınızı merakla bekliyorum!