Atıfı mı atfı mı ?

Kadir

New member
Bir Harf Meselesiyle Başlayan Hikâye

Forumda yıllardır yazan biri olarak şunu net söyleyebilirim: Bazen en büyük tartışmalar ne siyasetle ne teknolojiyle başlar… Bir harfle başlar.

O gün de öyle oldu. Başlığı yanlış hatırlamıyorum: “Atıf mı atfı mı?” diye açılmış masum bir konu, birkaç saat içinde hem dil tarihi tartışmasına hem de eski metinlerin tozlu sayfalarına uzanan bir yolculuğa dönüştü.

Ben de o akşam, bir kahve hazırlayıp ekrana döndüğümde, farkında olmadan bir hikâyenin içine çekilecektim.

---

Başlığın Altındaki İlk Kıvılcım

Konuyu açan kullanıcı, günlük hayatta karşılaştığı bir cümleyi paylaşmıştı:

“Bir akademik metinde ‘atıf’ mı yazılır, yoksa ‘atfı’ mı?”

İlk cevaplar hızlı geldi. Erkek kullanıcıların çoğu, meseleyi teknik bir problem gibi ele aldı. Birisi açık açık yazmıştı:

“Bu tamamen ek meselesi. Kök ‘atf’ ise, -ı hali ‘atfı’ olur. Mantık basit.”

Bir diğeri daha stratejik yaklaşmıştı; örnek tablolar, çekim listeleri, hatta Arapça köken analizi bile yapmıştı. Soruyu bir sistem problemi gibi çözmeye çalışıyordu.

Ama aynı anda başka bir bakış açısı da beliriyordu.

Kadın bir kullanıcı, meseleyi sadece doğru-yanlış ikiliğine sıkıştırmadan yazmıştı:

“Ben bu kelimeyi ilk kez bir hocamın cümlesinde duymuştum. ‘Atıf yaparken’ demişti ve o an kelimenin sadece bir kural değil, bir bağ kurma biçimi olduğunu hissetmiştim.”

İşte o cümle, tartışmanın yönünü değiştirdi.

---

Dil, Sadece Kural mı Yoksa İlişki mi?

Tartışma büyüdükçe iki yaklaşım belirginleşti ama keskin çizgilerle ayrılmadı.

Bir tarafta çözüm odaklı yaklaşım vardı. Dilin matematiksel tarafına odaklanıyorlardı:

Kök nedir?

Ek nasıl gelir?

Hangi kullanım yaygın?

Diğer tarafta ise kelimenin sosyal ve duygusal taşıyıcılığı konuşuluyordu:

Bir kelime neden bazı insanlara “daha doğru” gelir?

Yazının tonu anlamı nasıl değiştirir?

Bir terim, akademik bir bağ kurarken nasıl bir güven hissi yaratır?

Erkek bir kullanıcı, oldukça sakin bir tonla şöyle yazdı:

“Ben meseleye sistem gibi bakıyorum. Hangi form hangi bağlamda hatasız çalışıyor, onu arıyorum.”

Buna karşılık kadın bir kullanıcı şu yorumu yaptı:

“Ben de bağlama bakıyorum ama ‘hata’ yerine ‘uyum’ kelimesini tercih ediyorum. Çünkü bazen doğru form, doğru hissettiren formdur.”

Bu noktada tartışma artık sadece “atıf mı atfı mı?” sorusu olmaktan çıkmıştı.

Dil, iki farklı zihinsel yolun kesiştiği bir haritaya dönüşmüştü.

---

Tarih Sahneye Çıkıyor: Kelimenin Yolculuğu

Araya bir tarih öğretmeni kullanıcı girdi. Yazdığı mesaj kısa ama etkiliydi:

“‘Atıf’ Arapça kökenli ‘atf’ kelimesinden gelir. Osmanlı metinlerinde hem ‘atf’ hem türevleri farklı biçimlerde görülür. Modern Türkçede yerleşik kullanım ‘atıf’tır.”

Bu bilgi, tartışmaya yeni bir katman ekledi.

Artık mesele sadece güncel kullanım değil, tarihsel evrimdi.

Bir kullanıcı şöyle yazdı:

“Demek ki kelime zamanla yumuşamış, sesini değiştirmiş ama anlamını korumuş.”

Bu cümle, forumda küçük bir sessizlik yarattı. Çünkü kimse buna itiraz etmedi. Hatta tartışmanın sertliği bile azalmıştı.

---

İki Farklı Yaklaşım, Tek Dil

Forumun en dikkat çekici anı, iki farklı bakışın yan yana geldiği mesajlardı.

Bir kullanıcı şöyle dedi:

“Ben hata yapmamak için kuralları öğreniyorum. Çünkü akademik yazıda güven, doğrulukla başlar.”

Diğeri ise şunu yazdı:

“Ben yazarken önce insanı düşünüyorum. Okuyan kişi metni nasıl hisseder, oradan başlıyorum.”

Bu iki cümle aslında birbirini dışlamıyordu. Aksine birbirini tamamlıyordu.

Dil sadece bir sistem değildi; aynı zamanda bir iletişim köprüsüydü.

Erkek kullanıcıların çözüm odaklı yaklaşımı, yapıyı netleştiriyor; kadın kullanıcıların ilişkisel yaklaşımı ise o yapının insanla bağını kuruyordu.

Ve fark edilmeden herkes aynı noktaya geliyordu:

Doğru kullanım, hem kurala hem bağlama bakılarak anlaşılabilirdi.

---

Son Nokta: “Atıf mı, Atfı mı?” Gerçekte Ne Soruyoruz?

Gece ilerledikçe konu sakinleşti. Ama en son mesajlardan biri, tartışmayı özetler gibiydi:

“Belki de biz ‘atıf mı atfı mı’ diye sorarken aslında şunu soruyoruz: Bir kelimeyi doğru yapan şey kural mı, yoksa bağlam mı?”

Bu soru uzun süre yanıtsız kaldı.

Ben forumu kapatmadan önce son kez düşündüm: Belki de dil tartışmalarını değerli yapan şey doğru cevabı bulmak değil, aynı soruya farklı gözlerle bakabilmekti.

Bir harf, bir ek, bir kök…

Ve onun etrafında toplanan onlarca farklı bakış açısı.

O gece şunu fark ettim: “atıf” ya da “atfı” meselesi, sadece dilbilgisi değil; düşünme biçimlerimizin küçük bir aynasıydı.