Meydan okuyan Thackeray, ECI'ye “dini” sözcüklerin kampanya şarkılarından silinmeyeceğini söyledi

yasemin

Member
MUMBAI: Shiv Sena (UBT) şefi Uddhav Thackeray Pazar günü Hindistan Seçim Komisyonu'nu (ECI), partisine Kampanya şarkısından 'Hindu Dharma' ve 'Jai Bhavani' kelimelerinin çıkarılmasını isteyen bir bildirim gönderdiği için eleştirdi. Sözleri silmeyeceğini belirten Thackeray, ECI'nin 'Jai Bhavani' sloganına itirazının “Maharashtra ve Marathi'nin gururuna hakaret” olduğunu söyledi. Ayrıca ECI'yi ilk olarak Başbakan Narendra Modi ve Birlik İçişleri Bakanı Amit Shah'a karşı doğrudan oy toplamak amacıyla Lord Hanuman'ın adını ve Ram tapınağını kullanmaları nedeniyle harekete geçmeye çağırdı.


hiv Sena (Uddhav Balasaheb Thackeray) şefi Uddhav Thackeray, Pazar günü Bandra'daki Matoshree konutunda parti şefi Sanjay Raut ve diğerlerinin de bulunduğu bir basın toplantısında konuşuyor. (Satish Bate/ HT Fotoğrafı)

Thackeray, Matoshri'de düzenlediği basın toplantısında, “Geçen hafta partinin kampanya şarkısı olarak 'Mashal Geet'i yayınladık.” dedi. “ECI içindeki iki kelimeyi reddetti: 'Hindu Dharma' ve 'Jai Bhavani'. Şarkının nakaratı Maharashtra ve Marathi'nin gururu olan “Jai Bhavani, Jai Shivaji” sloganını taşıyor. “Jai Bhavani”nin kaldırılması yönünde bu fetvayı aldık. Merkezi hükümetin kuklası olan ECI'nin Maharashtra'nın klan tanrısı Tanrıça Tulja Bhavani'ye karşı bu kadar nefret beslediğini bilmiyorduk. Bugün bizden 'Jai Bhavani'yi kaldırmamızı istiyorlar, yarın bize 'Jai Shivaji'yi kaldırmamızı söyleyecekler. Buna tolerans göstermeyeceğiz.”

HT, kriketin her zaman, her yerde yakalanması için tek adres olan Crick-it'i tanıtıyor. Şimdi keşfedin!

'Hindu Dharma' kelimeleri de şarkının bir parçası olsa da Thackeray, bunun Hinduizme dayalı doğrudan bir oy çağrısı olmadığını iddia etti. Her iki kelimeyi de silmeyi açıkça reddetti ve gerekirse dava açacağını söyledi. “BJP partimi Hindutva'yı terk etmekle suçluyor ve şimdi de iktidar partisinin kuklası ECI, kampanya şarkılarında Hindu sözcüklerini kullanmamız konusunda bize bildirimde bulundu” dedi.

Thackeray'ın öfkesinin bir diğer nedeni de ECI'nin çifte standartlarıydı. “Birkaç ay önce anket paneline BJP liderlerinin Madhya Pradesh ve Karnataka seçimlerinde dini kullanmasını sorgulayan bir mektup yazmıştım” dedi. “Narendra Modi, Karnataka'daki seçmenlerden 'Jai Bajrangbali' diye bağırmalarını ve ardından oy makinesinin düğmesine basmalarını istedi. Madhya Pradesh'te Amit Shah seçmenlere, BJP'nin eyalette iktidara gelmesi halinde Ayodhya'daki Ram tapınağına ücretsiz bir tur ayarlayacağına dair söz verdi. ECI'ye yazdığım mektubumda her iki konuşmadan da bahsettim ve açıklama istedim. Ama cevap yoktu. Yani şimdi eğer ECI bize karşı harekete geçmek isterse Başbakan Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah'a karşı da harekete geçmek zorunda kalacak.”

Thackeray Narvekar hakkındaki soruyu görmezden geliyor

Söylentiye göre Eknath Shinde liderliğindeki Shiv Sena, Uddhav Thackeray'in yirmi yılı aşkın süredir kişisel asistanı olan Milind Narvekar'ı Mumbai Güney veya Mumbai Güney Batı seçim bölgelerinden aday olarak düşünüyor. Medya, Narvekar'ın partiden ayrılıp Lok Sabha seçimlerine katılmak üzere CM Shinde'ye katılma olasılığı hakkındaki soruları gündeme getirdiğinde Thackeray bu soruları görmezden geldi ve ECI bildiriminin daha önemli bir konu olduğunu söyledi. Bununla birlikte Sena (UBT) şefi dolaylı olarak Narvekar'ın partide mi kalacağı yoksa Shinde'ye mi katılacağı sorusunun kendisini çok fazla endişelendirmediğini belirtti.