Yönetici becerileri kaça ayrılır ?

Melis

New member
Merhaba arkadaşlar, size bugün yaşadığım ilginç bir deneyimi paylaşmak istiyorum

Geçen ay, küçük ama hızla büyüyen bir teknoloji şirketinde düzenlenen bir yönetici atölyesine katıldım. Sizi doğrudan olaya dahil etmek istiyorum: Kendinizi, farklı geçmişlerden gelen bir grup insanın bir araya geldiği bir odada hayal edin. Hepimiz yönetici becerilerini geliştirmek için oradaydık, ama fark ettim ki herkesin yaklaşımı birbirinden çok farklıydı.

Erkekler ve Çözüm Odaklılık

Atölyedeki ilk örnek, Murat’tı. Murat, stratejik planlamaya olan tutkusu ile hemen dikkat çekti. Bir problemle karşılaştığımızda, Murat anında verileri analiz ediyor, olası senaryoları sıralıyor ve çözüm önerilerini bir yol haritası şeklinde sunuyordu. Onun yaklaşımı bana, tarih boyunca erkek liderlerin genellikle “çözüm odaklı ve stratejik” roller üstlenme eğilimlerini hatırlattı. Örneğin, savaş stratejileri veya endüstri devrimindeki liderlik örnekleri, erkeklerin planlama ve hedef odaklı yaklaşımlarını ön plana çıkarıyor.

Ama işin ilginç tarafı, Murat’ın yöntemi ne kadar etkili olsa da, ekip üyeleri bazen kendilerini dışlanmış hissediyordu. Sorunun sadece çözülmesi yeterli değil, ekibin motivasyonunu ve bağlılığını da düşünmek gerekiyor.

Kadınlar ve Empatik Yaklaşım

Tam o sırada, Elif devreye girdi. Elif’in yaklaşımı tamamen farklıydı; ekip üyelerini dinliyor, duygusal tepkileri gözlemliyor ve herkesin katkısını değerli kılıyordu. Bu yaklaşım, kadın yöneticilerin tarihsel olarak ilişkisel ve empatik becerileriyle toplumda köklü bir bağ kurma eğilimini hatırlattı. Özellikle sanayi sonrası dönemde, iş dünyasında kadınların iletişim ve işbirliği becerilerini ön plana çıkararak ekip performansını artırması sıkça gözlemlenmişti.

Elif’in yöntemi, sadece ekip içi duygusal uyumu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli bağlılığı ve iş tatminini de artırıyordu. Burada sorulması gereken soru şu: Çözüm odaklılık mı yoksa empatik yaklaşım mı daha etkili liderliği getirir? Aslında ikisi bir araya geldiğinde gerçek güç ortaya çıkıyor.

Tarih ve Toplumdan Dersler

Bence yönetici becerilerini anlamak için tarihsel ve toplumsal bağlamı görmek çok önemli. Antik toplumlarda liderler genellikle stratejik kararlarıyla öne çıkarken, topluluk içinde bir bağ oluşturmak kadın figürlerin rolü oluyordu. Modern iş dünyasında ise bu roller giderek birbirine yaklaşıyor. Artık başarılı yöneticiler hem çözüm odaklı hem de empatik olabiliyor.

Örneğin, 20. yüzyılda büyük şirketlerin liderlik modellerine baktığımızda, erkek yöneticiler daha çok hedef ve performans odaklıydı, kadın yöneticiler ise ekip yönetimi ve çalışan bağlılığı konularında öne çıkıyordu. Ama günümüzde, hibrit yaklaşımlar daha değerli hale geldi. Bu değişim, toplumsal cinsiyet kalıplarının yavaş yavaş kırıldığını ve yönetici becerilerinin çok boyutlu olduğunu gösteriyor.

Yönetici Becerileri Kaça Ayrılır?

Atölyede öğrendiğim en net bilgi şuydu: Yönetici becerileri temel olarak iki ana gruba ayrılıyor:

1. Stratejik ve çözüm odaklı beceriler: Hedef belirleme, planlama, kriz yönetimi, performans takibi.

2. İlişkisel ve empatik beceriler: Takım yönetimi, iletişim, motivasyon, çatışma çözümü, çalışan bağlılığı.

Ama işin sırrı, bu iki beceriyi dengeli bir şekilde kullanabilmek. Murat ve Elif’in örneği bunu mükemmel gösterdi: Birinde strateji eksik, diğerinde duygusal farkındalık eksik olsaydı, ekip verimliliği ve motivasyonu düşerdi.

Kendi Deneyimimden Öğrendiklerim

Kendi kariyerimde de fark ettim ki, yalnızca stratejik düşünen bir lider olursanız, ekip kısa vadeli hedefleri başarabilir ama uzun vadeli bağlılığı kaybedebilirsiniz. Yalnızca empatik bir lider olursanız, ekip mutlu olur ama hedefler geride kalabilir. Bu yüzden yönetici olarak kendinizi sürekli gözlemlemek, hangi durumda hangi beceriyi ön plana çıkaracağınızı bilmek kritik.

Bu noktada forumdaki sizlere de bir soru bırakmak istiyorum: Sizce bir yöneticide hangi beceri daha öncelikli olmalı? Ya da her iki beceri de eşit derecede geliştirilmek zorunda mı? Düşüncelerinizi merak ediyorum.

Son Söz

Atölyeden çıktığımda anladım ki, yönetici becerileri sadece “erkekler stratejik, kadınlar empatik” klişelerinden ibaret değil; aslında her birey bu iki beceriyi farklı oranlarda taşıyabilir ve geliştirebilir. Tarihsel ve toplumsal bağlamı gördüğümüzde, becerilerin kökenlerini anlamak mümkün oluyor, ama günümüzde asıl başarı, bu becerileri dengeli ve bilinçli bir şekilde kullanabilmekte yatıyor.

Hikayemden çıkarabileceğiniz en önemli mesaj: Yönetici olmanın sırrı yalnızca çözüm üretmek veya iyi ilişkiler kurmak değil; her ikisini de bir araya getirip, ekibinizin potansiyelini ortaya çıkarabilmek. Siz bu dengeyi nasıl sağlarsınız?

Kaynaklar:

Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence. Bantam.

Mintzberg, H. (1973). The Nature of Managerial Work. Harper & Row.

Yukl, G. (2013). Leadership in Organizations. Pearson.